Με την παρουσία απογόνων των πρώτων κατακτητών των κορυφών του Ολύμπου τον Αύγουστο του 1913 αλλά και του πρέσβη της Ελβετίας στην Αθήνα Λορέντζο Άμπεργκ, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο που πραγματοποιήθηκαν στην παλαιά Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία (20/7/2013).
Οι απόγονοι του Λιτοχωρίτη Χρήστου Κάκαλου και των Ελβετών Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy αποτέλεσαν μια ξεχωριστή παρουσία στις εκδηλώσεις, επειδή είχαν κάτι να πουν από τα γεγονότα εκείνης της εποχής αλλά και επειδή είχαν να διηγηθούν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αλλά και άγνωστες, εν πολλοίς, ιστορίες εκείνης της αποστολής των τριών κατακτητών του Ολύμπου.
ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στο παλιό Μοναστήρι που ιδρύθηκε από τον άγιο Διονύσιο τον 16ο αιώνα, το οποίο το 1943 καταστράφηκε για 2η φορά (είχε ανατιναχτεί από τους Ναζί επειδή στα κτίριά του κρύβονταν Έλληνες αντιστασιακοί) και που τώρα βρίσκεται σε κατάσταση αναστήλωσης.
Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τριπόλεως Λιβύης κ.Θεοφυλάκτου και με συλλειτουργούς τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο και τη συνοδεία αυτού τελέστηκαν Δοξολογία αλλά και Τρισάγιο στη μνήμη των ορειβατών ή των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας τον Όλυμπο.
Επίσης, έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων της παλιάς Μονής αλλά και στα Πριόνια διατέθηκαν συλλεκτικά φυλλαράκια, σειρά γραμματοσήμων και φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, που εκδόθηκαν από τα ΕΛ.ΤΑ με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας έγινε η έναρξη της 73ης πανελλήνιας ορειβατικής συγκέντρωσης στον «Προφήτη Ηλία» στον Όλυμπο και συγχρόνως έγινε και αναρριχητική συνάντηση, όπου πραγματοποιήθηκε έτσι αναβίωση της 1ης ανάβασης στον Όλυμπο. Η συγκέντρωση αυτή ολοκληρώθηκε την Κυριακή
21/7/2013.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ως προς τις εκδηλώσεις που έγιναν στην αίθουσα της παλιάς Μονής, συντονιστής ήταν ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας ορειβασίας και αναρρίχησης Δημήτρης Γεωργούλης.
Διοργανωτές ήταν η περιφερειακή ενότητα Πιερίας, ο δήμος Δίου-Ολύμπου, η ελληνική ομοσπονδία ορειβασίας και αναρρίχησης, οφορέας διαχείρισης εθνικού δρυμού Ολύμπου, η Ι. Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και ο ελληνικός ορειβατικός σύλλογος (ΕΟΣ) Λιτοχώρου, υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού και των ΕΛ.ΤΑ. και με χορηγούς τις εταιρίες POLO και COSMOTE καθώς και το ξενοδοχείοOlympus Mediterranean στο Λιτόχωρο.
Μετά τους χαιρετισμούς των διοργανωτών και ορισμένων εκ των παρισταμένων, μίλησε ο Γιάννης Κυρίτσης ο οποίος έχει επιμεληθεί και την έκδοση του βιβλίου του Δ.Λιτοχώρου, «Ο Όλυμπος του Boissonass».
ΤΙ ΟΛΥΜΠΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;
Μέσα από τους χαιρετισμούς των περισσοτέρων εκ των ομιλητών προέκυψε ξανά συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση του Ολύμπου και φυσικά καθένας κατέθεσε τη δική του άποψη.
Υπήρξαν όμως και ομιλητές που μίλησαν για μετρημένη διαχείριση του Ολύμπου, για μια διαχείριση που δεν θα είναι των άκρων και θα αντιμετωπίζει με ορθό τρόπο αυτό το βουνό, δηλαδή την προστασία του Ολύμπου από παρεμβάσεις αλλά και την ηπίων μορφών ανάπτυξη κυρίως σε παρολύμπιες περιοχές.
Μάλιστα, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, με θεολογικό τρόπο, για το θέμα αυτό ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εκτροπής από τον πραγματικό στόχο και σκοπό, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εκτροπής από το μέτρο, με αποτέλεσμα, είτε να υποδουλωθεί ο άνθρωπος και να λατρέψει τη φύση ως Θεό, είτε να επέμβει σ’ αυτήν δυναστικά και να την καταστρέψει προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε σήμερα ως οικολογικό πρόβλημα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάξιμος.
Επίσης, ο ηγούμενος τεκμηρίωσε τη θέση του έκανε αναφορές σε αγίους Πατέρες της Εκκλησίας ενώ μίλησε και για τη στάση του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω όπως και γι αυτή καθαυτή την κατασκευή της παλιάς Ιεράς Μονής στον Όλυμπο κάνοντας λόγο για ένα βυζαντινό αρχιτεκτόνημα που «δένει» με το φυσικό περιβάλλον.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Την αντίθεσή του σε ιδέες και πλάνα που σχετίζονται με δήθεν ανάπτυξη στον Όλυμπο αλλά που ουσιαστικά σημαίνουν την καταστροφή του εθνικού δρυμού και μιλώντας για προστασία του μυθικού βουνού από τέτοιες παρεμβάσεις καθώς και για μια ήπιας μορφής ανάπτυξη παρολύμπιων περιοχών, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, εξέφρασε στον δικό του χαιρετισμό ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης.
Προέβλεψε πάντως ότι οι συζητήσεις για το πώς θέλουμε τον Όλυμπο ίσως συνεχιστούν και για τα επόμενα 100 χρόνια και δεν αποκλείεται να μην υπάρχει συμφωνία ακόμη και τότε για το τι Όλυμπο θέλουμε.
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και ιδίως τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τον Όλυμπο και την αξιοποίησή του.
Τώρα μάλιστα που η οικονομική κρίση έχει απλώσει βαριά τη σκιά της στη Χώρα μας, για πολλούς ίσως φαντάζει σαν μονόδρομος η ρίψη του μυθικού βουνού στον Μολώχ του κέρδους. Έχουν ακουστεί αναρίθμητες ιδέες, προτάσεις, επιχειρηματικά πλάνα κ.ο.κ.
Εμείς ως δήμος Δίου-Ολύμπου, μέσα από την επίσημη θέση του δημοτικού συμβουλίου, έχουμε εκφραστεί για το πώς βλέπουμε τον Όλυμπο μέσα από μια ήπιας μορφής αξιοποίηση κυρίως της παρολύμπιας περιοχής…
Κυρίες και κύριοι, ίσως χρειαστεί να περάσουν ακόμα 100 χρόνια ατέρμονων συζητήσεων, ίσως ακόμη και τότε δεν θα έχουμε συμφωνήσει για το πώς θέλουμε τον Όλυμπο, όχι βέβαια εμείς, εμείς δεν θα ζούμε, αλλά οι επόμενες γενιές. Εμείς δεν θα είμαστε εδώ. Ο Όλυμπος όμως θα είναι πάντα εδώ!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εορταστικές εκδηλώσεις, πέραν των προαναφερθέντων, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος ως εκπρόσωπος της αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου (η οποία απουσίαζε λόγω έκτακτου συμβάντος), ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δίου-ΟλύμπουΓιώργος Κωτούλης, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Σοφία Ζουρζούρα, εκπρόσωποι της ταξιαρχίας και του στρατού, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης Ν.Πιερίας κ. Παπαπολύκαρπος, ο Δ.Ντινόκαςεκπρόσωπος του υπουργείου περιβάλλοντος, τ. δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του φορέα εθνικού δρυμού Ολύμπου Π.Ανδρεδάκης, εκπρόσωποι ορειβατικών και χιονοδρομικών φορέων, υπάλληλοι του δήμου Δίου-Ολύμπου αλλά και πλήθος πολιτών και επισκεπτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου