Ι.Μ.ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Ι.Μ.ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

O Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου 2014


O Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου.
 

Κυριακή του Πάσχα. Απόγευμα στην Ιερά μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Οι καμπάνες και τα σήμαντρα ηχούν πανηγυρικά, διαγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού.  
  

     




   Από το χώρο του αβάτου  εξέρχεται ιεροπρεπής πομπή με τους πατέρες της Μονής, τους ιερομονάχους και άλλους ιερείς της Μητροπόλεως, καθώς και τους ιεροδιακόνους που προχωρούν προς τον έξω Ναό κρατώντας στα χέρια τα δικηροτρίκερά τους. Ακολουθεί  ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης κ. Γεώργιος μαζί με τον ηγούμενο της Μονής π. Μάξιμο, και όλοι μαζί εισέρχονται στο Καθολικό που έχει κατακλυστεί από λαϊκούς προσκυνητές και επισκέπτες. Σε λίγο αρχίζει η ακολουθία του Εσπερινού με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να προεξάρχει της ακολουθίας και να επαναλαμβάνει, θυμιάζοντας τους πιστούς, τον ευφρόσυνο ψαλμό: «Χριστός Ανέστη».




              

              
  Ο Ναός αστράφτει, καθώς  οι πιστοί και οι χοροί των ψαλτάδων κρατούν στα χέρια τους αναμμένες λαμπάδες. Τα μανουάλια και τα δρακόντια  λάμπουν και αυτά από το φως των κεριών. Οι πολυέλεοι και οι κανδήλες κουνιούνται κυκλικά. Έμψυχα και άψυχα συμμετέχουν όλα στην αέναη χαρά της Αναστάσεως. 

       
         
  Οι ιερείς με τα πασχαλινά εορταστικά άμφιά τους, που «κηρύττουν» κι αυτά τη δόξα της Αναστάσεως,  εξέρχονται από το ιερό για την μεγάλη στιγμή της Εισόδου και όλοι μαζί ενώνουν τις φωνές τους για να ψάλλουν, «εν ενί στόματι και μια καρδία», το «Φως ιλαρόν».


                  

 Σε λίγο ο Μητροπολίτης μπροστά στην Ωραία Πύλη αναγιγνώσκει από το στημένο δισκέλι την περικοπή του Ευαγγελίου της ημέρας στα ελληνικά και ακολουθεί, από τους ιερομονάχους της Μονής, η ανάγνωση του Ευαγγελίου στα γαλλικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά, γεγονός που δηλώνει την καθολικότητα και οικουμενικότητα της ορθοδοξίας, σύμφωνα με το «ουκ έστιν Έλλην, ή Ιουδαίος, βάρβαρος ή Σκύθης…». Τέλος, το Ευαγγέλιο τοποθετημένο σε άλλο δισκέλι απέναντι από την Ωραία Πύλη, ακούγεται και πάλι στα ελληνικά από το στόμα του  ιεροδιακόνου, όπως ακριβώς προβλέπει το  τυπικό.

         


              
  Όλοι παρακολουθούν με ευλάβεια, μαζί κι ένα «γκρουπ» Γάλλων που εκείνη την ώρα επισκέπτεται τη Μονή.   Σε λίγο το αναστάσιμο τροπάριο «Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται…»  θα αντηχήσει στον Ναό και θα ακολουθήσει η έξοδός των ιερέων για τον ασπασμό της Αγάπης. Τοποθετούνται όλοι στη σειρά δίπλα από το Δεσποτικό με πρώτον τον Μητροπολίτη, ενώ στα χέρια τους κρατούν πολύτιμα ιερά σκεύη,  το «ευαγγελιστάριο», την εικόνα της Αναστάσεως, το Σταυρό, τα ιερά λείψανα του Αγίου, για να τα ασπαστούν όλοι οι πιστοί. Ολόκληρο το εκκλησίασμα για αρκετή ώρα  περνάει  μπροστά από τους ιερείς, ανταλλάσοντας τον πασχάλιο χαιρετισμό:  Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη!



   Ημέρα της Αναστάσεως, η πανήγυρις λαμπρή και το δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει» ψέλνεται από τα χείλη και την καρδιά όλων των συμμετεχόντων. Μετά την απόλυση ανεβαίνουν όλοι στο αρχονταρίκι.  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μιλά στους πιστούς για την μεγάλη ημέρα της Αναστάσεως. Τονίζει πως η Ανάσταση δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη μια φορά στην ιστορία, αλλά κυρίως μια βιωματική κατάσταση που καλούμαστε όλοι να ζήσουμε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, να βιώσουμε δηλαδή την προσωπική συνανάστασή μας, αυτήν που βίωσαν οι Άγιοί μας, σύμφωνα με το «χθες συνεθαπτόμην σοι Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αναστάντι σοι». Ο αναστημένος άνθρωπος, λέει ο Μητροπολίτης, είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος, ο όντως άνθρωπος, ο άνθρωπος που ανασταίνεται από τα πάθη του και τις αδυναμίες του, ο άνθρωπος  που δίνει την καλή μαρτυρία της πίστεως.  Τέλος  εύχεται το φετινό Πάσχα να σημάνει την Ανάσταση της ψυχής μας και την Ανάταση του πνεύματός μας. Ο ηγούμενος της Μονής π. Μάξιμος  ευχαριστεί τον Μητροπολίτη για την αγάπη του καθώς επισκέπτεται το μοναστήρι για δεύτερη φορά από την ενθρόνισή Του και Του εύχεται να ζήσει πολλές χαρές κατά τη διάρκεια της αρχιερατείας Του. Ο Σεβασμιώτατος χαρίζει την αρχιερατική Του ευλογία σε όλους τους παρευρισκομένους και μοιράζει κόκκινα αυγά.






 Η πρώτη μέρα της Αναστάσεως φτάνει στη δύση της, μα η χαρά στις καρδιές των πιστών μπορεί  πάντα να ανατέλλει, όταν, όπως είπε και ο Μητροπολίτης,  ζούμε την Ανάσταση του Κυρίου σε προσωπικό επίπεδο, όταν συνθαπτόμεθα και συνανιστάμεθα με τον σταυρωθέντα και αναστάντα Χριστό.



     


       

ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ !