Ι.Μ.ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Ι.Μ.ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή συμπαράστασης στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου από την Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του Εν Ολύμπω


ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ
ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ
60200 ΛΙΤΟΧΩΡΟ
τηλ. 23520-81220, φαξ 23520-21121

Αρ. πρωτ. 142 Iερά Μονή27.12.2011

Προς
Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου
Άγιον Όρος

Δια του παρόντος μοναστηριακού γράμματος θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθύτατη αγανάκτηση και την αμέριστο συμπαράσταση μας, στην δοκιμασία την οποία διέρχεται, λόγω της αδίκου αποφάσεως φυλακίσεως του, ο σεβαστός καθηγούμενος της Ιεράς Μονής σας, καθώς και όλα τα μέλη της αδελφότητός σας.
Η απόφαση αυτή, η οποία έχει χαρακτηρισθεί από κορυφαίους νομικούς ως τελείως αυθαίρετη και ατόπημα της Ελληνικής δικαιοσύνης, ουσιαστικά στρέφεται κατά του Μοναχισμού και της Εκκλησίας γενικότερα και προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα του λαού μας. Ειδικά μάλιστα όταν η έκδοση της έγινε τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.
Πιστεύουμε ότι αυτή η δοκιμασία, όσο σκληρή και εάν είναι, σύντομα θα παρέλθει, «νεφύδριον εστί και θάττον παρελεύεσεται» και με την βοήθεια της Εφόρου και προστάτιδος του Αγίου Όρους, της Υπεραγίας Θεοτόκου, θα διαλυθούν όλες οι επιβουλές και η πολεμική των εχθρών της Εκκλησίας και θα θριαμβεύσει και πάλι η αλήθεια.
Ευχόμαστε, όλο αυτό το διάστημα που θα διαρκέσει η δοκιμασία αυτή, ο γεννηθείς Κύριος δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να προστατεύει, και να δίνει δύναμη και υπομονή, τόσο στο σεβαστό και αγαπητό μας καθηγούμενο σας, όσο και σε όλα τα μέλη της αδελφότητός σας, ώστε τελικά η δοκιμασία αυτή να αποβεί προς ψυχική ωφέλεια όλων.
Eπί τούτοις διατελούμε ματά βαθυτάτης αδελφικής αγάπης,
Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ
Αρχιμ. Μαξιμος
και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί
http://parratiritis.blogspot.com/2011/12/blog-post_8009.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Αγρυπνία Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού


Την Κυριακή  9/12/2011 θα τελεστεί Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος.
Η Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8.00μ.μ. στον έξω ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Αγρυπνία Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου


Την Τρίτη 29/11/2011 θα τελεστεί Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου.
Η Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8.00μ.μ. στον έξω ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Φιλοκαλία, ο μηδενισμός και η κρίση


Η Φιλοκαλία, ο μηδενισμός και η κρίση

Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων στους λαούς, η κύρια εργασία του διανοούμενου οφείλει να είναι η ανάδειξη εκείνων των στοιχείων του πολιτισμού και των παραδόσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάταξη της συλλογικής κατάθλιψης και την αναζωπύρωση των εστιών δημιουργικής δράσης.
Αυτό ακριβώς έκαναν αίφνης άνθρωποι σαν τον Χέγκελ ή τον Γιάσπερς σε αντίστοιχα πολύ δύσκολες στιγμές του έθνους τους. Αλλωστε το να κατηγορεί η Ινδία τον ινδουισμό ή το Ιράκ τον μουσουλμανισμό για τις κακοτυχίες τους, αυτό μόνο σε βαθύτερη παρακμή, λόγω απελπισίας, θα μπορούσε να οδηγήσει. Σε στιγμές κρίσης, λοιπόν, αναζητούμε καταρχήν τα στοιχεία εκείνα που επιτρέπουν την αναγέννηση και την ελπίδα. Αραγε αυτό είναι που κάνει ο Στέλιος Ράμφος με το τελευταίο του βιβλίο, όσο και με το μπαράζ των συνεντεύξεων που ακολούθησε;
Στην εικοσαετία που διδάσκω στην τριτοβάθμια θεολογική εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχω συναντήσει μόλις δυο ή τρεις ανθρώπους που έχουν διαβάσει ολόκληρη τη Φιλοκαλία. Το βιβλίο αυτό, που δημιουργήθηκε από μοναχούς για μοναχούς, εκδόθηκε μετά το '60 στην Ελλάδα και διαβάστηκε γενικώς ελάχιστα. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως το περιεχόμενό του ελάχιστα ταυτίζεται με αυτό που προτείνει ο Ράμφος.
Καταρχήν η Φιλοκαλία δεν περιέχει μόνο μια ανθρωπολογία, αλλά σειρά ανθρωπολογιών, με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες ανταποκρίνονται στη μακρά εξέλιξη δεκατεσσάρων αιώνων: είναι εντελώς διαφορετική η Πλατωνίζουσα και καθαρά νοησιαρχική ανθρωπολογία και γνωσιολογία του συγγραφέα των απόψεων του Αντωνίου ή του Ευαγρίου (Νείλος ο Ασκητής), από τη μυστηριοκεντρική ανθρωπολογία του Μάρκου του Ασκητή, ή τον εσωτερισμό του Μακαρίου, ή ακόμα, φυσικά, από τον μοντέρνο ψυχοσωματικό ολισμό του Μαξίμου του Ομολογητή και την ιερή σωματοκεντρικότητα του Γρηγορίου Παλαμά. Είναι εντελώς παράδοξη άλλωστε η θέση του Ράμφου πως ο ανατολικός χριστιανισμός δεν διαθέτει καν ανθρωπολογία: η απόλυτη ισότητα και ακεραιότητα των δύο φύσεων του Χριστού στη Δ' Οικουμενική Σύνοδο, καθώς και ο μακρύς αντι-μονοφυσιτικός αγώνας, που κατέληξε στη λαμπρή διατύπωση της απόλυτης ελευθερίας της ανθρώπινης βούλησης, για πρώτη φορά στην Ιστορία, στον Μάξιμο τον Ομολογητή και τη Στ' Οικουμενική Σύνοδο, ενάντια στην παθητικότητα της βουδιστικής Ανατολής, θα αρκούσαν για να το αποδείξουν αυτό. Υπάρχει μια διαδικασία ωρίμανσης της ορθόδοξης ανθρωπολογίας, της οποίας τα ίχνη φαίνονται και στη Φιλοκαλία και προς την οποία σήμερα στρέφεται το ενδιαφέρον πολλών ειδικών στη Δύση.
Πέραν αυτών καμιά πρωτοκαθεδρία του αισθήματος δεν επιτρέπει η Φιλοκαλία. Τόσο το αίσθημα όσο και ο νους περιορίζονται, στη διαδικασία της προσευχής, τόσο όσο χρειάζεται για να αποφευχθεί η πιθανή ειδωλοποιητική τους λειτουργία - κυρίως μάλιστα του αισθήματος! Παραμένει βεβαίως παράδοξη η θέση του Ράμφου πως μηδενιστής είναι ο άνθρωπος του αισθήματος· κατά τον Χάιντεγκερ (στο έργο του για τον Νίτσε) αιτία του μηδενισμού είναι μάλλον, αντιθέτως, η αυτοτοποθέτηση του σκεπτόμενου υποκειμένου ως προϋπόθεση κάθε αντικειμενικής μεταφυσικής τού Είναι - και η βούληση για δύναμη που ακολουθεί. Ο άνθρωπος του αισθήματος δεν είναι μηδενιστής, αντίθετα πιστεύει σε αξίες. Γίνεται μηδενιστής όμως όταν γίνει φίλαυτος, όταν χάσει δηλαδή την κοινότητα. Αλλά αυτός ο «θερμός» μηδενισμός θεραπεύεται μάλλον πιο εύκολα από τον «ψυχρό» μηδενισμό του λογικισμού.
Κο μεγαλύτερο όμως σφάλμα είναι το να ταυτίζει κανείς τη Φιλοκαλία με τον ορθόδοξο χριστιανισμό εν γένει, ή ακόμα με τον τρόπο βίωσης της ευχαριστιακής κοινότητας από μέρους των πιστών ανά τους αιώνες. Υπάρχει σχέση αλλά όχι ταύτιση. Πέραν αυτού, άλλωστε, για να μείνουμε στο θέμα μας, η Ελλάδα κατά τον τελευταίο αιώνα υπέφερε πολύ περισσότερο από τον ηθικισμό, τον ευσεβισμό και τον νομικισμό που έφεραν κάποιες οργανώσεις, παρά από τη Φιλοκαλία, που αγνοεί όλα τα παραπάνω!
Ποια είναι τα στοιχεία της Φιλοκαλίας όμως που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια σύγχρονη ανθρωπολογία η οποία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει και σε ιστορική ανάπτυξη; Αναφέρω μερικά επιγραμματικά: η έμφασή της στην ανάγκη ρεαλιστικής αυτογνωσίας (κάτι στο οποίο περιλαμβάνεται και το ασυνείδητο), η έμφαση στην ανάγκη κοινωνικοποίησης του φίλαυτου θελήματος, ο τελικός τονισμός της ψυχοσωματικής υφής του ανθρώπου και η ανάγκη ψυχοσωματικής μετοχής/συναλήθευσης του ανθρώπινου όλου, η αποφασιστική συναίρεση ατομισμού-κοινωνικότητας και συν-ευθύνης όλων για όλα και όλους. Δεν είναι καλύτερα να αρχίσουμε να συζητούμε αυτά παρά οτιδήποτε άλλο;
*Αναπληρωτής καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, επισκ. καθ. στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Κέμπριτζ, επίκ. καθ. στο Παν/μιο Ουαλίας
πηγή: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=179332

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ: ΟΥΤΕ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ EN ΟΛΥΜΠΩ!!!!!!!!


 

ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (βλ. ΕΔΩ), ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ, ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ Η Ι. ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΟΜΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΔΡΥΜΟ.......)



ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΧΡΗΖΕΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ "ΠΡΟΕΣΤΟΙ" ΤΟ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ!!!!!!!!!

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ: ΤΟ Δ.Σ. ΖΗΤΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΝΑΤΙΝΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ......

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ......



ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΝΩ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΟΥ ΕΣΤΕΚΕ ΕΡΕΙΠΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟ ΕΝΩ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ......
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.
ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΒΟΗΘΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΟ...... 
ΤΟ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΞΑΝΑΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ. ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ.......
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ, ΑΛΛΑ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΖΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΔΗΜΩΝ, ΚΡΑΤΩΝ........) ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΡΧΟΝΤΑΙ. 
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ, ΘΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΞΕΝΩΝ Ή ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΥΛΟΓΑ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ......), ΘΑ ΓΚΡΕΜΙΖΑΝ ΚΑΙ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΟΝΗ....



ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ) ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΠΟΛΤΙΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ.....(βλ.κατωτέρω άρθρο 24 του Συντάγματος, και άρθρο 3 του ν. 3028/2002.
ΑΡΑ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.

ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ .....ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ .........


           1. Τό άρθρο 24 του Συντάγματος εκτός από το φυσικό προστατεύει και το πολιτιστικό περιβάλλον, και το κράτος έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει γι' αυτό την αρχή της αειφορίας η οποία στο πολιτιστικό περιβάλλον συνίσταται στην προστασία των Μνημείων και κάθε στοιχείου του πολιτιστικού περιβάλλοντος, στο διηνεκές, ώστε να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας και για τις μελλοντικές γενεές.
            2. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3028/2002, «1. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας συνίσταται κυρίως: . . . β) στη διατήρηση και στην αποτροπή της καταστροφής, της αλλοίωσης και γενικά κάθε άμεσης ή έμμεσης βλάβης της, . . . δ) στη συντήρηση και την κατά περίπτωση αναγκαία αποκατάστασή της, ε) στη διευκόλυνση της πρόσβασης και της επικοινωνίας του κοινού με αυτήν, στ) στην ανάδειξη και την ένταξή της στη σύγχρονη κοινωνική ζωή και ζ) στην παιδεία, την αισθητική αγωγή και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά. 2. Η προστασία των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων περιλαμβάνεται στους στόχους οποιουδήποτε επιπέδου χωροταξικού, αναπτυξιακού, περιβαλλοντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού ή σχεδίων ισοδύναμου αποτελέσματος ή υποκατάστατών τους».
ΠΗΓΗ ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ


ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ  7/11/2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 8.00 ΜΜ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ  ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ .Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΠΜ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ο π.Μάξιμος στην Σχολή Γονέων Κατερίνης την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου




     Την Δευτέρα 31 Οκτ. ξεκινάει για 23η χρονιά ο πρώτος κύκλος ομιλιών της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Πρώτος ομιλητής είναι ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και το θέμα το οποίο θα αναπτύξει στην ταραγμένη περίοδο που διανύουμε είναι :
« Ο Χριστός, η Ειρήνη ημών».
            Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται όπως πάντα στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης στις 19;00. Η Είσοδος είναι ελέυθερη.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ




ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ  25/10/2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 8.00 ΜΜ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ  ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ.Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΠΜ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011



π. Μάξιμος Κυρίτσης, Κυριακή των Αγίων Πάντων, σε βίντεο και mp3


Βιντεοσκοπημένη ομιλία του π. Μάξιμου Κυρίτση, Ηγουμένου της Ι. Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω την Κυριακή των Αγίων Πάντων 19.06.2011. 

Αναπτύσσει το θέμα της ομολογίας της πίστεως, όπως την τονίζει ο Κύριος  στην Ευαγγελική Περικοπή της Κυριακής. «Πας ουν όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς» (Ματθ. Ι΄ 32).

Η ομιλία σε βίντεο:
http://www.paterikoslogos.com/avraam/p.Maximos.Kyritsis/Kyriakh.Agion.Panton.avi

H ομιλία σε mp3:
http://www.paterikoslogos.com/avraam/p.Maximos.Kyritsis/Kyriakh.Agion.Panton.mp3

για αποθήκευση στον Η/Υ: δεξί κλικ στον σύνδεσμο – «αποθήκευση προορισμού ως».

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΟΥΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ


ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/9/2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 8.00 ΜΜ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ  ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΡΥΠΝΙΑ.Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΠΜ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 24/9/2011.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Θεία Λειτουργία Κοιμήσεως της Θεοτόκου



Την Δευτέρα 15-8-2011 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον έξω Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.
Η Λειτουργία θα αρχίσει στις 8.00π.μ. έως 9.30π.μ.
Η Αγρυπνία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα γίνει κανονικά το βράδυ της Κυριακής.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αυγούστου

Κάθε Τρίτη -Πέμπτη -Κυριακή στον έξω Ιερό Ναό :
5.00 μ.μ Εσπερινός  -  6.00 μ.μ. Παράκληση της Παναγίας.
Στις υπόλοιπες μέρες οι Ακολουθίες γίνονται στις ίδιες ώρες στον Ναό του Αβάτου.
Την Δευτέρα 1/8/2011 ξεκινάει η Μικρή Παράκληση και εναλλάσσεται με την Μεγάλη, μέρα παρά μέρα.

Την Παρασκευή 5/8/2011 στις 8.00 μ.μ.-2.00π.μ.θα γίνει Αγρυπνία για την Μεταμόρφωση Του Σωτήρος στον έξω Ιερό Ναό.


Την Κυριακή 14/8/2011 στις 8.00 μ.μ.-5.00π.μ.
στον Ιερό Ναό του Αβάτου θα γίνει η Αγρυπνία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.



Ο Αλέξ.Παπαδιαμάντης υμνεί τον Άγιο Διονύσιο


Ο Αλέξ.Παπαδιαμάντης υμνεί τον Άγιο Διονύσιο
Τα νέα μας - Πολιτιστικά
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Γούσιας   
Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2011 02:15
PapadiamantisΠάνε πολλά χρόνια, όταν πρωτοείδα στα Άπαντα του Αλ. Παπαδιαμάντη ένα τρισέλιδο υμνογράφημα με τον τίτλο «Κανών ικετήριος εις τον Όσιον Διονύσιον τον εν Ολύμπω».  Ήταν ένα πραγματικό ξάφνιασμα και μια μεγάλη απορία για το ποια ήταν  η αιτία που παρακίνησε αυτόν τον μεγάλο άνθρωπο των ελληνικών γραμμάτων, όχι απλώς να αναφερθεί σε κάποιο του κείμενο στον Άγιο Διονύσιο, αλλά να γράψει προς τιμήν του έναν εκκλησιαστικό ύμνο.


Μα ο χρόνος ποτέ δεν επαρκούσε  (στ’ αλήθεια, ποτέ;) για την ανάγνωση του μεγάλου έργου του Σκιαθίτη πεζογράφου, να μη πω ακόμα ότι και η προσπάθεια μερικών φιλολόγων από τα γυμνασιακά μας  χρόνια, να τον οικειοποιηθούν –εσφαλμένα ασφαλώς- ως πολιορκητικό κριό της καθαρεύουσας, λειτούργησε αρνητικά, σε βαθμό, που πάρα πολλοί κι ανάμεσά τους κι εγώ, πάρα πολύ αργά ανακαλύψαμε το μεγαλείο του έργου του.

Ο φετινός γιορτασμός των 100 χρόνων από το θάνατο του Παπαδιαμάντη, ήταν μια αφορμή να ξανασκύψουμε όχι μόνο στη «Φόνισσα» και στη «Σταχομαζώχτρα» αλλά και σε άλλα κείμενα του συγγραφέα. Ήταν φυσικό λοιπόν να ξαναβγεί στην επιφάνεια το παλιό μου ερώτημα. Αλλά η απάντηση εξ ίσου δύσκολη και η προσφυγή σε ειδικούς απαραίτητη.
Ο φιλόλογος και επιμελητής των Απάντων του Παπαδιαμάντη που επανακυκλοφορούν από το «Βήμα», Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, στάθηκε πολύ ευγενικός απέναντί μου. Θυμόταν ότι η Ακολουθία για τον Άγιο Αντίπα της Περγάμου, κατά την πληροφορία του Οικονόμου της Σκιάθου Γεωργίου Ρήγα, «συνετέθη έν τινι νυκτί, ότε αλγών ο μακαρίτης τον οδόντα, κατέφυγεν εις την βοήθειαν του αγίου και εζήτει παρ’ αυτού θεραπείαν…». Αλλά για τα υπόλοιπα τρία υμνογραφήματα δεν μνημονεύεται καμία σαφής αιτία, για δε τον Άγιο Διονύσιο δεν υπάρχει καμιά άλλη μαρτυρία πέραν του ότι τιμάται ιδιαίτερα στη Σκιάθο. Υπάρχει μάλιστα η φήμη ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου, οφείλεται στον Παπαδιαμάντη και στον Μωραϊτίδη.

Agios_DionysiosΜα όταν αναφέρεται κανείς στον Άγιο Διονύσιο, πρέπει να ξεκινά από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, δηλαδή από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Απόστολο Γλαβίνα. Στη βιογραφία του που έγραψε ο Δαμασκηνός ο Στουδίτης και την οποία παραθέτει ο κ.Γλαβίνας στο βιβλίο του «Ο Άγιος Διονύσιος ο εν τω Ολύμπω», αναφέρεται το εξής περιστατικό:  Κάποτε επισκέφθηκαν τον Άγιο δύο μοναχοί από τη μονή Καρακάλλου, οι οποίοι του ανέφεραν ότι ένας κακός μοναχός «ετζάκιζε» μια νύχτα το σκευοφυλάκιο και τους πήρε τον χρυσό που φύλαγαν για τις ανάγκες του μοναστηριού. Μετά από αγρυπνία και προσευχή -καθώς αναφέρεται, ο Όσιος τους παρηγόρησε, λέγοντας «υπάγετε εις την νήσον Σκίαθον, και εκεί ευρήσετε τον κλέπτην εκείνον αμόναχον» και τους συμβούλεψε «μη τον ελέγξετε παρρησία, να μη το μάθουν οι Αρχηγοί των κρατούντων και πάρουν τα χρήματα, αλλά συντέχετέ του με καλόν τρόπον, με πραότητα, να τα λάβετε. Ούτω γουν εποίησαν, και λαβόντες τα χρήματα επέστρεψαν εις το μοναστήριον». Τούτο το περιστατικό είναι ίσως η απαρχή της σχέσης του Αγίου Διονυσίου με τη Σκιάθο.

Καθώς με διαβεβαίωσε και ο πρωθιερέας Γεώργιος Σταματάς αλλά και ο λυκειάρχης Ευάγγελος  Παπαβαγγέλης  (εξέχοντα μέλη της κοινωνίας της Σκιάθου, στους οποίους με παρέπεμψε ο κ.Τριανταφυλλόπουλος), η μνήμη του Αγίου Διονυσίου διατηρείται ζωντανή στο νησί. Μάλιστα όταν οι Σκιαθίτες κατέβηκαν από το Κάστρο και έχτισαν το 1846 τον ναό των Τριών Ιεραρχών, μέσα στο ιερό του, έχτισαν παρεκκλήσι  προς τιμή του Αγίου Διονυσίου και τελούν κάθε χρόνο στη γιορτή του ολονύκτια ακολουθία. Στον ναό αυτό, που καθώς λένε οι Σκιαθίτες, βαφτίστηκε και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης,  υπηρετούσε και ο πατέρας του ιερέας Αδαμάντιος, και εύλογα συμπεραίνει πλέον κανείς τη σχέση του με τον Άγιο Διονύσιο.

Ο Ικετήριος Κανών του Παπαδιαμάντη, ο οποίος σχηματίζει την ακροστιχίδα «Ωδήν προσάξω τηνδε Διονυσίω», μελοποιήθηκε περί το 1960 από τον Βολιώτη πρωτοψάλτη Μανόλη Χατζημάρκο και εψάλη στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Βόλο για τα 50 χρόνια από την αποδημία του,  τριάντα δε χρόνια αργότερα, όλα τα υμνογραφήματα μελοποιήθηκαν από τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και κυκλοφόρησαν και σε μαγνητοταινίες.

Ο ιερέας του χωριού μας Νικόλαος Ταμπάκος, επιθυμώντας να εξάρει τον  σεβασμό που έτρεφε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στον «δικό» μας  Άγιο και θέλοντας να συμμετάσχει και το χωριό μας στις εκδηλώσεις που γίνονται πανελλήνια για τα 100 χρόνια από το θάνατο του «κοσμοκαλόγερου», κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία που θα γίνει την Κυριακή 31 Ιουλίου στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου Δρακότρυπας, θα ψάλλει ολόκληρο τον Ικετήριο Κανόνα, έτσι ώστε το υμνογράφημα του θεοσεβούμενου υμνωδού να ακουστεί στην πατρίδα του υμνούμενου Αγίου.
Γ.Γούσιας
27/7/2011


http://www.drakotrypa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=795:2011-07-26-23-15-47&catid=918:2009-03-18-00-55-03&Itemid=214

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Επίσκεψη του κ.Αλεξέι Ποπόβ ( Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας ) στο Μοναστήρι



Πραγματοποιήθηκε σήμερα 13-7-2011 επίσκεψη του κ.Αλεξέι Ποπόβ ( Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας ) στο Μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.Ο κύριος Ποπόβ ξεναγήθηκε στη Μονή από τον Ηγούμενο της Μονής Γέροντα Μάξιμο Κυρίτση.







Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ.




 Επίσκεψη πραγματοποίησε η Γεν. Γραμματέας Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, μαζί με ομάδα συνεργατών της στην Παλαιά Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, όπου συναντήθηκε με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Μάξιμο και εκπροσώπους της Μονής. Σκοπός της επισκέψεως ήταν η καλύτερη γνωριμία με το μνημείο, του οποίου όπως είναι γνωστό η αποκατάσταση της Νότιας Πτέρυγας και εργασίες ενισχύσεως στην θεμελίωση της Νότιας και Δυτικής Πτέρυγας, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η συνεργασία με την Ιερά Μονή προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, η οποία θα γίνει από το Υπουργείο Πολιτισμού. 


πηγη parratiritis

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Έναρξη απογευματινών ομιλιών Γέροντος Μαξίμου

Την Κυριακή 3/7/2011 στις 7.00 μ.μ αρχίζει ο θερινός κύκλος των απογευματινών ομιλιών του Γέροντος Μαξίμου.

Αγρυπνία Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου

Την Δευτέρα στις 8.00 μ.μ με 2.00π.μ.περίπου.,στο παλιό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου,θα γίνει Αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ 28/6/2011,ΣΤΙΣ 8.00 ΜΜ,ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΜΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ),ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ  ΑΓΡΥΠΝΙΑ  ΤΩΝ  ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ.Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ  ΣΤΙΣ 2.00 ΠΜ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

ΚΥΡΙΑΚΗ  12 ΙΟΥΝΙΟΥ 
           
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ  6-8 ΜΜ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ  13 ΙΟΥΝΙΟΥ
          
  ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  6-10 ΠΜ

*ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΝΗΣ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ


ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 20 ΜΑΙΟΥ 2011,ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ,ΣΤΙΣ 8.00 ΜΜ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ   
ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ  ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,15-4-2011 ΣΤΙΣ  18:00,ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ,ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ  ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.ΠΡΙΝ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑΤΗΣ.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ  ΜΕΓΑΛΗΣ  ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Μεσονυκτικό και Τριθέκτη        4:30 πμ  στον Ι.Ναό του Αβάτου
Ενάτη και Εσπερινός                  4:30 μμ  στον Ι.Ναό του Αβάτου
Απόδειπνο                                                           Μετά την τράπεζα

Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή

Μεσονυκτικό-Όρθρος-Τριθέκτη-Προηγ. Θ.Λειτουργία    4:30 πμ στο Άβατον

Κάθε  Παρασκευή

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου               6:00 μμ  στον Έξω Ι.Ναό

Οι Αγρυπνίες

α) Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου           στον Ι.Ναό του Αβάτου
β) Ο Ακάθιστος Ύμνος                                          στον έξω Ι.Ναό

Κυριακές
Κυριακή Ορθοδοξίας                                     μόνο στον έξω Ι.Ναό
Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως                   μόνο στον έξω Ι.Ναό
Κυριακή των Βαϊων                                       μόνο στον έξω Ι.Ναό

Η τελευταία Προηγιασμένη Θ.Λειτουργια   6:00 στον έξω Ι.Ναό
Ο Εσπερινός μετά την αλλαγή της ώρας                           5:00 μμ

 Κατά την είσοδο στον Ναό κάνουμε τρεις εδαφιαίες μετάνοιες 

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

+ π.Άνθιμος Γκαλίνας





Βιογραφικόν π Ἀνθίμου Γκαλίνα
 
Ὁ π Ἄνθιμος γεννήθηκε τό 1933 στό Λειβάδι Ἐλασσῶνος. Νωρίς ἡ οἰκογένειά του μετακόμισε καί ἐγκαταστάθηκε στήν Κατερίνη, ὅπου ζοῦν μέχρι σήμερα οἱ συγγενεῖς του. Στό μοναστήρι προσῆλθε τόν Ἰούλιο τοῦ 1956, ὅταν ἤταν μόλις 23 χρονῶν, ὄντας ὁ μικρότερος ἀπό τά ἀδέλφια του. Κατά τήν κουρά του (ρασοφόρος μοναχός) στίς 4/3/1957 πῆρε τό ὄνομα Γερβάσιος. Τήν κουρά του τήν τέλεσε ὁ τότε Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας καί Ἡγούμενος ἦταν ὁ Ἀρχιμ. Ἰωάννης Κατσιμίγας. Τό κατά κόσμον ὄνομά του ἦταν Ἀντώνιος. Τήν πρώτη περίοδο τῆς ζωῆς του στο μοναστήρι ζοῦσε μαζί μέ τούς ὑπολοίπους μοναχούς σέ ἕνα σπίτι στό Λιτόχωρο διότι οἱ Γερμανοί εἶχαν καταστρέψει ἐκτός ἀπό τήν παλαιά Μονή καί τό Μετόχι. Τό μοναστήρι τοῦ εἶχε ἀναθέσει τήν φύλαξη τῆς παλαιᾶς Μονῆς καί γι’ αὐτό ὅλοι τόν θυμοῦνται γιά πάρα πολλά χρόνια κάθε Πάσχα νά φεύγει ἀπό τό Μετόχι καί νά παραμένει μέχρι τόν Ὀκτώβριο σ’ αὐτήν.
Στίς 17/3/1990 ἐκάρη μεγαλόσχημος μοναχός παίρνοντας τό ὄνομα Ἄνθιμος σύμφωνα μέ τήν παράκλησή του, διότι γεννήθηκε στίς 3 Σεπτεμβρίου πού ἑορτάζει ὁ Ἅγιος Ἄνθιμος. Ἡ ζωή του στήν Μονή ἦταν ζωή ἑνός μοναχοῦ σιωπηλοῦ, εὐγενικοῦ καί σοβαροῦ. Δέν ἔλειπε ποτέ ἀπό τίς ἀκολουθίες, ἀκόμη καί ὅταν λόγω γήρατος εἶχε καταβεβληθεῖ πολύ. Μέ μικρά, ἀδύναμα καί ἀργά βηματάκια κατέβαινε τίς σκάλες ἀπό τό κελί του γιά νά πάρει μέρος στίς ἀκολουθίες, μέ τήν μπάσα, μελωδική καί χαρακτηριστική φωνή του. Παρόλο πού δέν μαθήτευσε ποτέ σέ δάσκαλο βυζαντινῆς μουσικῆς ἔψελνε ὠραιότατα, ἔχοντας φυσικό χάρισμα. Δέν συνήθιζε ἐπίσης νά σχολιάζει ἄλλους ἀνθρώπους, εἴτε μοναχούς εἴτε κοσμικούς καί δέν τοῦ ἄρεσε νά ἀκούει ἄλλους νά σχολιάζουν. Ἕνα χαρακτηριστικό του ἦταν πώς ποτέ δέν ἔκανε παρατήρηση σέ κανέναν γιά ὁ,τιδήποτε, ἔστω και ἄν διαφωνοῦσε ἤ στενοχωριόταν. Τά τελευταῖα χρόνια εἶχε καταβεβληθεῖ πολύ καί εἶχε ἀπαλλαχθεῖ ἀπό κάθε διακόνημα. Προτοῦ τόν προδόσει ἡ ὑγεία του, διακονοῦσε ὡς μάγειρας καί εἶχε ἀναλάβει τήν ἐπιδιόρθωση τῶν ἐνδυμάτων τῶν μοναχῶν διότι γνώριζε τήν ραπτική. Ἐκοιμήθη στίς 5 Ἰανουαρίου 2011, σέ ἡλικία 78 ἐτῶν. Ἐτάφη στό ταφικό ἐξωκκλήσιο τῶν Ἁγίων Κολλυβάδων τήν ἑπόμενη ἡμέρα. Τήν εὐχή του νά ἔχουμε. Αἰωνία του ἡ μνήμη.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΗΡ ΑΝΘΙΜΟ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ),ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΑΡΑΝΤΑΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΑ ΠΑΤΗΡ ΑΝΘΙΜΟ.

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9-2-2011 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ(ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ) ,ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ  ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ
Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΤΙΣ 8.00ΜΜ ΚΑΙ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 2.00 ΠΜ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ, ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ.




           Με μεγάλη λαμπρότητα και παρουσία χιλιάδων προσκυνητών τελέσθηκε και φέτος η πανήγυρις του Αγίου Διονυσίου στην Ιερά Μονή του στον Όλυμπο, κατά το Αγιορειτικό τυπικό. Τον μέγα αρχιερατικό εσπερινό που τελέσθηκε τό Σάββατο, παραμονή της εορτής, από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ελάμπρυναν με την παρουσία τους, εκτός του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Αγαθονίκου και οι Σεβασμιώτατοι Μητρολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ,  Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός και Λαγκαδά,  Λιτής και Ρεντίνης, κ. Ιωάννης. Την ημέρα της εορτής  η πανήγυρις άρχισε στις 5 π.μ. και τελείωσε στις 12 μ.μ. με την τέλεση  πανηγυρικού αρχιερατικού συλλείτουργου  από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και  τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες κ. κ. Δαμασκηνό και Ιωάννη, στό τέλος της οποίας ευλογήθηκε και κόλυβο προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου στο οποίο υπήρχε αποτυπωμένη η μορφή του. Στην συνέχεια ακολούθησε πανηγυρική Τράπεζα (γεύμα). Την πανήγυρη ετίμησε με την παρουσία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδης και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου ενώ ο τοπικός Δήμος Δίου – Ολύμπου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λαλούμη. Στην λαμπρότητα της πανηγύρεως συνέβαλαν τα μέγιστα και οι χοροί των ιεροψαλτών από την Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη. Το απόγευμα τελέσθηκε ο εσπερινός της αποδόσεως και μνημόσυνο προς τιμήν των κτιτόρων της Μονής.









ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ !